Repparfjordin reppanat kalat


Automatkalla Norjassa elokuussa 2017.

Ajetaan ja ollaan hiljaa.

On rauhallinen olo. Loma Norjassa on alkanut! Saavuimme eilen Norjaan Karesuvannon kautta. Nyt ollaan Kvalsundin kunnassa. Tänään on tarkoitus ajaa E6-tietä Altafjordcampingiin saakka.

Perille on vielä pitkä matka. Ohitamme Skaidin. Kylä on rauhallinen, jopa unelias, niin kuin kaikki pohjoisnorjalaiset kylät. Välillä näkyy joki, riippusilta ... ja tie tekee mutkan.

Menee hetki ennen kun herään.



Nyt on kuule on niin hieno juttu tuolla, että pysähdytään! 
Oletko tosissasi, kysyy Kari.

Olenhan minä, vaikka jokainen pysähdys tietää, että perille päästään myöhemmin. Kari jarruttaa. Mitään opastauluja sillalle ei ole. Auton saa hyvin parkkiin tien viereen ja maastossa näkyy polku sillan suuntaan. Ja sieltähän se silta löytyy.

Silta ylittää Repparfjordelvan. Joki on yksi parhaista Pohjois-Norjan lohijoista. Tai on vielä.



Tunturien uumenissa lepää merkittävä kupariamalmiesiintymä. Kaivosyhtiö Nussir ASA:n suunnitelmat kuparikaivoksesta Repparfjordiin ovat jo pitkällä. Enää puuttuu muutama lupakäsittely ja yhtiö aloittaa kaivoksen rakentamisen vuonon rantaan.

Norjan hallitus on jo myöntänyt Nussirille luvan käyttää Rapparfjordia kaivosjätteen kaatopaikkana. On arvioitu, että kaivos tulee tuottamaan vuosittain kolme miljoonaa tonnia raskasmetallia sisältävää lietettä, joka siis kipataan mereen.

Valtio ja kunnat puolustavat hanketta ja vähättelevät ympäristöhaittoja. Tietenkin, koska kaivos edistää työllisyyttä ja tuo talouskasvua alueelle.

Kalastajat ja poronhoitajat vastustavat hanketta. Tietenkin, koska kaivos uhkaa heidän elinkeinoaan.

Kaivoksesta on tulossa vuosikymmenen suuri ympäristöongelma, varoittavat muun muassa ympäristösuojelijat ja Norjan Merentutkimuslaitos.

Täällä siis taistellaan!

Ja tunteita kaivos herättää myös meissä. Tietenkin, koska harrastamme kalastusta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme käyneet Norjassa lähes jokaisella kesälomalla, joskus talvellakin.

Tästä aiheesta on kuitenkin helppo saarnata itsensä suohon. Tämän jutun olen kirjoittanut tietokoneella, kuvat ottanut kameralla ja näistä vehkeistä en ole valmis heti luopumaan. Kari ei halua luopua autosta. Herää kysymys, kuka pystyy pyörittämään arkeaan ilman kaivosteollisia tuotteita? Ei kukaan, väitän.

Norja on kovaa vauhtia karsimassa ilmastopäästöjä muun muassa siirtyämällä sähköautoihin ja luopuamalla fossiilisen öljyn käytöstä lämmityksessä. Maailman yksi johtavista teollisuusmaista ei vastaavasti näytä piittaavan mitä se päästää meriin. Pöyristyttävää!

Reppanat kalat ja muut merenelävät! Repparfjordissa on rannikkoturskan kutualue ja sen kautta nousevat lohet Repparfjordelvaan kutemaan.

Merenpohjan eliöstö tulee kuolemaan laajalta alalta, se on myönnetty. Kaloista kaivoksen puolustajat eivät ole niinkään huolissaan. Luonto kuulema toipuu, kun kaivostoiminta loppuu aikanaan - ehkä jopa 30 vuoden kuluttua. Merentutkimuslaitos ei ole läheskään niin optimistinen kalojen tulevaisuuden suhteen. Miten laajalle myrkyt leviävät vuonosta, sekin on epäselvää.

Olemme kalastaneet Repparfjorissa monta kertaa. Jatkossa tulemme tänne korkeintaan ohikulkumatkalle. On haikea olo.

Ajetaan ja ollan hiljaa.


2 kommenttia

  1. Hei! Suorastaan paska homma, että tuollaista tuonne suunnitellaan ja toteutetaan. Mistä tästä löytäisi lisätietoa? Paikka on minulle todella tärkeä lapsuudesta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Sunna. Tuon kaivosyhtiön sivuilta löytyy tiedotteita ja tietenkin paikalliset uutiskanavat Altaposten ja NRK Finnmark. Olisi hienoa, jos laitat tänne tietoa , jos ja huomaat jotain asian suhteen taas tapahtuvan.
    http://www.nussir.no/
    http://www.altaposten.no/lokalt/nyheter/2015/12/08/%E2%80%93-De-fremst%C3%A5r-som-milj%C3%B8kriminelle-11899489.ece
    NRK Finnmark
    https://www.nrk.no/finnmark/_-enkelt-a-skaffe-en-milliard-kroner-til-gruvedrift-i-repparfjord-1.13676529

    VastaaPoista