Norjalainen hirvi joka herättää tunteita

Storelgen The World’s Biggest Elk Statue in Norway

Stor-Elvdalin kunnassa E3-tiellä, noin puolivälissä Osloa ja Trondheimiä  maisema ei herätä suuria tunteita. Mutta kun välkehtivä, maailman suurin hirvipatsas Storelgen piirtyy verkkokalvoille, niin elämyshän siitä syntyy.  Kymmenen metriä korkea jättiläinen on seisonut Bjøråan taukopaikalta vuodesta 2015 lähtien, mutta kansainväliseen kuuluisuuteen se ponnahti tammikuussa 2019. Me kävimme tutustumassa hirveen heinäkuussa 2018 matkalla Geirangerin vuonolle. 


Liikenne E3-tiellä on vilkasta. Mutta onneksi hirvi näkyy kauas, joten ehdimme reagoida näkemäämme, hiljentää vauhtia ja kaartaa turvallisesti taukopaikalle.

Meihin patsaan taika siis tehoaa, sillä pelkästä taiteen ilosta ja luovuudesta sitä ei tänne ole pystytetty. Jättiläisen on tarkoitus herättää autoilijan aistit ja saada hänet pysähtymään. Kuljettaja kun kuulemma tarvitsee ärsykkeitä kahden, kolmen minuutin välein pysyäkseen tarpeeksi skarppina liikenteessä. Ja moni autoilija pitää taukoja liian harvoin, mikä lisää liikenneonnettomuuksien riskiä.

Jättiläishirvien on suunnitellut norjalainen taiteilija Linda Bakke. Ruostumattomasta teräksestä tehty patsas on valmistettu Kiinassa kustannussyistä. Hintaa patsaalle kertyi silti yli 200 000 euroa. Taitelija selittelee valintaa myös sillä, että kiinalaisten käsityöläisten ammattitaito on niin korkea, ettei vastaavaa muualla tahdo enää löytyä.

Patsasta katsellessa mieleen jolkottavat lukuisat elävät hirvet, joita Norjan matkoillamme olemme kohdanneet, mutta joihin onneksi emme ole törmänneet. Emme tienneet patsaan olemassaolosta mitään ennen kuin näimme sen, joten syvennyn teoksen taustoihin vasta matkan jälkeen. Selviää, että taiteilija toivoo patsaan muistuttavan autoilijoita hirvivaarasta, joka Stor-Elvdalin teillä on huomattava.

Taistelevat hirvet

Bakke rikoi teoksellaan korkeimman hirvipatsaan maailmanennätyksen ja nappasi tittelin kanadalaiselta kollegaltaan Don Fouldsilta ja tämän Mac the Moose -patsaalta, joka löytyy Moose Jawin kaupungista, Saskatchewanasta. Norjalainen hirvipatsas rakennettiin tarkoituksella 10 cm kanadalaista kilpailijaansa korkeampi ja kuvista päätellen Storelgen voittaa Mac the Moosen kirkkaasti myös kauneuskilpailussa.

Kanadassa herättiin tittelin menetykseen tammikuussa 2019. Siis lähes neljä vuotta Storelgen valmistumisen jälkeen! Ja kun asia valkeni kanadalaisille, siitä tietenkin nousi meteli. Kanadassa on käynnistetty joukkorahoituskampanja, jotta Mac the Moose -patsaalle saadaan korkeutta lisää ja näin palautettua maailman suurimman hirvipatsaan titteli takaisin Kanadaan.

Taistelu on saanut niin laajalti medianäkyvyyttä, että Storelgen taitaa tällä hetkellä olla myös  maailman tunnetuin hirvipatsas. Stor-Elvdalin kunnassa varmasti myhäillään tyytyväisinä ja saa nähdä, vilkastuuko liikenne entisestään Oslon ja Trondheimin välisellä tiellä.

Mutta on patsas herättänyt ristiriitoja myös norjalaisissa. Kun patsasta pystytettiin, oli tahoja, jotka epäilivät sen lisäävän liikenneonnettomuuksia. Kiiltävä patsaan pelättiin tietyissä olosuhteissa häikäisevän autoilijat. Ja tämä on totta, patsas on häikäisevä - nimittäin mielen häikäisevä.

Bjøråan taukopaikkalla tulee onnellinen olo

Storelgen-patsaan luona muutun pieneksi. Niska kenossa tuijottelen hirveä edestä ja takaa. Juoksen sen vatsan alta, halaan etujalkaa ja sitten takajalkaa. Tulee riemukas olo ja niin näyttää tulevan muillakin. Hirven ympärillä pyörii onnellisen näköisiä ihmisiä.

Valtava koko ja heijastava pinta tekevät patsaasta todella vaikuttavan ja hienon teoksen. Patsasta kannattaa kyllä ehdottomasti poiketa katsomaan, jos siellä päin liikkuu. Mieli välkehtii pitkään Storelgin kohtaamisen jälkeen.

Storelgen-patsas kartalla
Linda Bakken kotisivut
Lisää tietoa Storelgin ja Mac the Moosen kaksintaistelusta täällä

Storelgen in Norway

Storelgen, Norge

Ei kommentteja